БИОГРАФИЯ


БИБЛИОГРАФИЯ


ОТЗИВИ


НОВИНИ

ФОРУМ 1
РАЗБИРАНЕ И
ИНТЕРПРЕТАЦИЯ

ФОРУМ 2
ОБРАЗОВАНИЕ И ОБЩЕСТВО


СЕМИНАР

ИНТЕРВЮТА

Трябва да се разделим с мита, че зависим от герои



Проф. Богданов, бихте ли разсъждавали какво представлява присъединяването на България към Европа в социално-психологически план и в културен план?
Тези области са много по-трудни за описание от другите области, при които има правила. Социалната психология и културата имат скрити правила. Във всеки случай ние много отдавна сме европейци, макар и не напълно, а в определени острови. Може да се каже, че още от началото на века Европа е тук, в тези острови. От друга страна с единия крак сме решително извън Европа – по начина на живот. Когато говорим за едно общо ние, ясно е, че има хора, които бързо биха били в Европа и институционално, и много други, които не биха били. В този смисъл проблемът е, когато казваме „ние, българите“, да бъдем колкото се може по-подобни, за да можем да влезем лесно в Европа и социално-психологически, и културно и, институционално. Последното означава да има твърдост на уговорките – уречени и точни неща. Това ще ни затрудни всички, без изключение. Защото при нашия начин на живот думите имат едно разсеяно значение. Когато аз казвам, че ще извърша нещо в четвъртък, много често мога да го извърша и в неделя, и в другия вторник. Това е първата голяма социално-психологическа разлика. В Европа не са възможни такива флуидни уговорки. Там уговорките са сравнително точни. И този, който не се уговаря точно отпада от отношенията. Нашият живот е устроен по друг начин, и то не само в лошия смисъл на думата. Когато ние не спазваме нашите уговорки, ние вършим ред други неща, които са симпатични и положителни. Да кажем, не изпълняваме дадена уговорка, но изпълняваме друга, по-стара и т.н. Въобще ние имаме един разнообразен и много персонализиран живот, в който има лично присъствие. Ние живеем добре в малки групи и не се чувстваме комфортно в голямото българско ние. Съществуваме меко и удобно, живеем с нашите приятели, роднини, обичаме ги, гледаме ги в очите и не бързаме към своите цели. Точно това е, което ще затрудни всички ни. Това е големият парадокс – нашата нужда да бъдем в Европа и от друга страна, пристрастеността ни към един ориенталски в добрия смисъл на думата живот. Аз не смятам, че под Ориент трябва да се разбират само лоши неща. И така, трябва да бъдем в Европа, ще ни бъде трудно социално- психологически, ще бъде свързано с определени загуби. Всеки за себе си трябва да реши твърдо дали е готов на тези загуби. Аз съм готов да загубя някои неща, които са свързани с едно ориенталско битие.


Загубите, за които говорите, заплашват ли по някакъв начин българската идентичност?

Без всякакво колебание казвам, ни най-малко. Защото българската идентичност е нещо определено тогава, когато говорим за нея. Обаче когато се замислим в нейните подробности, ние виждаме, че тя е сложна. По някакъв начин между мен, родения в София и отраснал в центъра на България, и хора в една или друга провинция има по-голяма чуждота, отколкото между мен и един жител на друг европейски град. България е нещо сложно вътре в себе си. Българската идентичност не е нещо, което може да се каже с едно-две изречения. Тази идентичност има и старо европейско битие, и ориенталско, което също може да бъде разделено. Например източноевропейският град от левантински тип, какъвто е Пловдив, или стария Солун не са в Европа. Тези градове са нещо прекрасно и хубаво, което напомня за един Бейрут, който е наблизо. Къде е българската идентичност тук? Тя е съставена. Да кажем, от живота на интелигентните, които постоянно са искали да бъдат в Европа, както и от онези, които са живели меко и толерантно сред различни народности в един и същи град без всякакво напрежение – каквото именно е градът от левантински тип. Селото, битието на овчаря – също така принадлежат на българската идентичност. Но тази сложност не е по-различна от австрийската сложност. Австриецът се чувства много близо до бавареца. А баварецът се чувства някак по-далече от берлинчанина. Но в единия случай имаме Австрия, а в другия Германия. А би било смешно да се каже австрийска и немска идентичност. Не виждам по какво толкова нашата културна идентичност се различава от тази на македонците. Наистина политическата ни идентичност е различна, отдолу дебнат други деления, които също са сложни. Накратко, няма никаква опасност да загубим културната си идентичност, защото Европа означава толерантност и разнообразие.



Бихте ли развили вашата идея за европейските острови. Как изглеждаха те в тоталитарната епоха и днес?

Тогава те не изглеждаха добре. Но доста се промениха. След 1950 година практически европейското, което е било до 1944 г., изчезва. Големите ни градове придобиха провинциален вид. Този провинциален вид сега трябва да бъде изоставен и ние да се върнем към това, което аз наричам европейски остров. Тук в Югоизточна Европа това, което ние виждаме в Швеция или в Германия, където цялото пространство е еднородно европеизирано, ще стане много трудно. Българското пространство, както и гръцкото, което е по-отдавна, уж в европейската общност, продължава да се развива като много силни европейски центрове в големите градове и в същото време като мръднем в околното пространство, ние виждаме как влизаме в други времена. Развитието на България ще стане сякаш така, както е развитието на Гърция. Значи големите български градове бързо ще се превърнат в европейски острови, по-бавно ще бъде развитието на малките селища. Макар че имам подозрението, че европейското пространство в България ще се развие много по-бързо от това в другите балкански страни или в Гърция.


Вие сте специалист по антична митология. С кои митове трябва да се разделим?

Ако говорим за български митове, те трудно могат да се изброят. Трябва да се разделим с митовете, които емоционално и убедително представят, че зависим от герои. Бъдещето не е в зависимостта от герои, които ще ни свършат цялата работа, която ние трябва да свършим. Българската литература е пълна с такива митове за герои, които са паднали и са жертва и които вследствие на тази жертва са ни свършили работата. Голямата разлика е, че в европейското пространство проблемът е пренесен от миналото към настоящето и бъдещето. Вместо да падаме жертви за всички други, всеки един от нас по един реален начин да извършва на всяка крачка тази жертва на труденето, на коректността и на толерантното свързване с другите и с различните. Това означава, че трябва да се освободим от митовете. И не означава, че не трябва ги познаваме и обичаме. Но трябва да ги възприемаме като митове.

Дали в поканата за преговори за присъединяване към ЕС освен политическа воля има и някаква друга оценка за България?
Това решение в никакъв случай не може да бъде само политическо. В него има сто на сто реална преценка на възможностите на България да се придвижва напред. Тези възможности очевидно не са малки. Но човек би се запитал така: добре, сигурно политическият момент не е слаб, след като е поканена и Румъния, а положението в Румъния очевидно е несравнимо по-лошо от това в България. Да, има и политически момент. Но аз мисля, че ние, в добрия смисъл на думата, сме преценени положително с това, което направиха толкова много хора от началото на 1997 г. Промяната оттогава е значителна. Това се забелязва от хората, които идват отвън и се зачитат в документи. Които наблюдават живота не с нашия тукашен предразсъдък на трагедията, който не ни позволява да видим това, което действително става. В това отношение аз съм настроен оптимистично и мисля, че европейците, които ни наблюдават, не се заблуждават за положителните неща.

Как оценявате равнището на българското университетско образование, кой го контролира? Като че ли механизмте в тази област не работят добре?
От една страна, българското университетско образование се контролира много добре затова, защото то е зададено като система от държавни изисквания, които са толкова точни и детайлни, че приписват предмети и брой часове. А всъщност другите стандарти, които би трябвало да има университетското образование, те не са създадени и по тях няма консенсус. Например би трябвало да има стандарт за материална среда на един университет. Второ, стандарт за учебен процес. Може ли има университет, който няма библиотека, изглеждаща еди-как си? Може ли да има университет, в който няма мрежа от компютри за студентите? Може ли студентите да нямат свободен достъп до Интернет? Такива стандарти не са уговорени. Общо взето, се броят лесните неща – на хабилитираните и на редовните преподаватели, а какво е качеството на тези редовни преподаватели, за това няма критерии. Другият стандарт – отворен ли е университетът в световната мрежа от университети. Общува ли се с тях, идват ли преподаватели отвън, ходят ли наши преподаватели там? Движат ли се студенти? Ние нямаме изработена система от стандарти, а я подменяме с административни изисквания, които не могат да имат сила. Важно е не с какъв предмет обучаваш студента, а какъв е резултатът когато той завършва. Това не се проверява. Проверява се много строго какъв е студентът когато влиза, а не какъв е, когато излиза от университета. 
Как бихте характеризирали културната ситуация в страната? Произвежда ли се в момента автентичен културен продукт?
В момента високата култура в България буксува. Но у нас има други култури, които не се наблюдават от никого. В България в момента има много голям напредък, що се отнася до регионалната култура. Българската провинция на много места се е събудила и има свой особен културен живот. Нещо, което не е било преди години. Обаче това е безинтересно, защото в очите на българите съществува само високата култура, останалото го няма. Ето, в тези десет години има невероятен напредък в издаването на книги. Много хубави книги, които се разпространяват лошо. В София се появяват прекрасни малки книжарници. На тези факти не се обръща никакво внимание. Ние мислим само за високата култура и изкуство – като национално лице. Като национално лице българската култура в момента е слаба. Тя няма да произведе много скоро силен продукт. Но в момента в нея стават процеси, които са залог за едно добро бъдещо развитие. Най-интересното нещо, понеже аз имам отношение към медиите и си позволявам да давам мнение по този въпрос, е настроението на журналистите. Това настроение е мрачно по много причини, има и основания за това. Но основно тяхното настроение е мрачно, защото мрачното настроение е по лесно от сложното ведро настроение на преценката, в което има всичко – и добро, и лошо, и всякакво – тогава окото се обърква. Мрачното е лесно – да говориш за катастрофи. Затова се поднасят колкото се може повече катастрофи.

Липсата на постижения във високата култура не се ли дължи на хиатуса, който се появява в момента на преход от един културен модел към друг?
Точно така е. Сега е моментът на хиатуса. Новият модел още не е постигнат. Но тук няма място за отчаяние, хората започват да живеят по-естествено и спокойно. Макар че хората не знаят, че живеят спокойно, това е големият проблем. Хората са обезпокоени като мислят за нещата, но зад това ги виждаш как те се веселят съвсем спокойно. Един от добрите признаци за това е покриването на София със заведения и те са пълни. Значи нещата стават.

След като казвате, че не можем да оценим това, което се е случило, смятате ли, че преходът е извършен?
Не. И не смятам, че е извървян дълъг път. Но голямата първа крачка е направена. И не виждам как би имало връщане назад, макар че има такива сценарии. Но не виждам как ще се осъществят, защото вече сме в клещите на европейския стандарт. Много скоро редица неща не биха могли да стават така, както биха ставали по ориенталски.


Това ли са гаранциите за необратимостта на процеса?
Мисля, че да. И когато хората влязат в този стандарт, връщането назад би било невъзможно. 

Руен РУЕНОВ
в. Демокрация,
22.12.1999

 

 
ИНТЕРВЮТА
 И в моите заплетени теоретични положения са скрити едрини, които зависят от един крив живот

 Нагласа към универсалното

 Има много голямо значение как казваме нещо

 И без да бързам, да усещам, да чета и да разбирам

 Чувствата не могат да бъдат формулирани

 Държавата има нужда от елит

 Кризата е по-остро усещане на несъвършенството. Държавата трябва да отделя специални средства за теоретичните дисциплини

 Рейтингите ще са полезни за студентите. Българите сега живеят спокойно, но все се оплакват

 "Човек структурира време" или за различните степени на безизмерността

 Сп. Мениджър: Добре дошли, чужди университети!


Още ...

 

 

© Copyright - NBU & Bogdan Bogdanov - Vesselina Vassileva
Created and Powered by Studio IDA